петък, 19 август 2011 г.

Голямото рилско трамбоване II

Ден 2 (2 август) - и няма край на шир и длъж...

Х. Белмекен рано сутрин... мокрото си беше още мокро, поне обувките що-годе бяха поизсъхнали. Илия забърка някакъв кус-кус, който според мнозинството бил много як. Малцинството, в лицето на мен и Оги, се мръщеше срещу канчетата.

Похапнахме, посъбрахме вещите (както се оказа не съвсем - някои лица се разделили с резервната си тениска), нагърбихме дисагите и газ нагоре. Станислав още от вечерта се чудеше дали да продължава, имаше сериозни проблеми с един крайник. В крайна сметка на първото изкачване го загубихме за каузата - върна се към Мордор. Жалко.

Останалите петима продължихме смело (аз смело пуфтейки и стенейки под дойчовското иго) нагоре. Покрай Сухия чал и опа - въженцеее! Там бях поизостанала малко от нинджите, но понабрах скорост по въжето на Сивричал. Голям кеф да подрипваш по скалите нагоре.

кравешка икебана

На Сивричал починахме малко из мъгелите и тръгнахме надолу към.. абе някъде там към нещо си. Едно голямо равно било, никъде нищо се не види от мъгли. Започнахме и разни групички да срещаме вече.По едно време Райчо се показа, при това нацели джакпота - точно на една рекичка. Ооооо, я ми е ела, събухме опинците и нагазихме в реката. После изминахме има-няма и половин километър, преди да решим, че трябва да се яде. На Оги му се наложи да се върне до рекичката за вода.След обяда всичко продължи все така еднообразно, целехме се в разклона за Заврачица, където да хванем Кайзеровия път към Грънчар. Скукааа, скука... за разнообразие се скрихме от Цецо в един окоп, но бялата шапка на Оги ни издаде.

А да, хижарят на Белмекен ни разправяше някакви врели-некипели, че до Грънчар били 14 часа. Може... зимата... и по билото... по Кайзеровия път не се връзват и 7.


На разклона за Грънчар вече се беше поизяснило, не достатъчно, че да видим билото, но пак беше по-добре. Кайзеровият път е доста готин, добре са се справили сръбските каторжници, евала. Ама и той може да досади в един момент. Дотолкова, че да направя плонж на равното и да забия нос в чакъла. Съдба! Нямаше как да си причиним изтезание по билото с целия товар, то имаше, ама откровено не ни се занимаваше.
Грънчар! БИРА! Бъдещи творчески планове - Якорудско езеро. Чекнахме картата - даааа, има пътека, проверих GPS-a - неее, няма пътека. Е, ще я намерим. Над Грънчар докопахме едно шорткътче и крещейки фалшиво Yesterday и Girl на Beatles излезнахме над въпросните езера. Там ударихме греда - където според картата имало пътека, в действителност имаше урва. Тръгнахме да търсим друг подстъп. Намерихме едно малко по-малко самоубийствено място и заслизахме. Илия и Вълка тръгнаха напред да видят как да се свалим до езерото, а аз, Цецо и Оги се мъкнехме зад тях. По едно време с Оги стигнахме до Вълка:
"Слиза ли се?"
"Слиза се"

Аха да тръгна след Огнян и зад мен се чу:
"Люси, насам! Илийката е тук и разправя, че от тук трябвало!"

Патка с патка! Все едно не ми беше ясно, че следването на Илия обикновено не води до нищо хубаво. Тръгнахме с Цецо след него по едни улеи надолу, от морена на морена, от морена на морена. По едно време Илия се връщаше да ми взима и раницата. Гадост абсолютна, но пак не беше кой знае колко кретенско. Най-накрая ни стана ясно, че сме в голяма грешка и слизане до Рибното езеро и от там връщане към горното е доста малоумно начинание. Все си мислех как другите двама вече отдавна са на брега и се чудят къде сме. Илия пък беше убеден, че са се утрепали някъде над езерото.

По едно време чух викове, значи наистина се бяха шашнали за нас. Покрещяхме си из циркуса и тръгнахме към тях. Втора грешка - пак тръгнах след Илия, той излази отнякъде между клека, мен ме домързя да се връщам по-нагоре, където изчадието беше по-рядко, ами тръгнах по него. Накрая се озовах в кафез от клек. Отдолу клек, отстрани клек, отгоре клек, доста просторен кафез, ама няма измъкване. За втори път бях на път да се разплача в планината, първия беше когато преди 4 години се наложи да се катеря право нагоре към Кончето. Изквичах там нещо и се насилих да изпълзя. След 5-10 минути бяхме при другите, а след още толкова и на езерото. Деба и клека скапан!Вечерта просто бяхме щастливи, че сме цели тримцата, сигурно едно 2 часа се добирахме до проклетото езеро... Нинджи-скалолазки!

През погледа на Цецо


Следва...

4 коментара:

  1. Ако беше се качила по-нагоре щеше да лазиш по корем върху морени и хвойни, докато заобиколиш клека :)

    ОтговорИзтриване
  2. пак по-добре от "клетката на хамстера", където попаднах

    ОтговорИзтриване
  3. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване